životopis Angeliny

7. srpna 2007 v 10:57 |  Angelina Jolie



Místo narození

Los Angeles, CA, USA

Datum narození

4. června 1975 (Blíženci)

Kam si napsat o autogram

Angelina Jolie
c/o Geyer Kosinski
955 South Carrillo Drive
Suite 300
Los Angeles, CA 90048

Filmografie:
2004 Love and Honor - Catherine the Great
2004 Mr. and Mrs. Smith - Jane Smith
2004 Shark Tale - Lola
2004 Alexander - Olympias
2004 Sky Captain and the World of Tomorrow - kapitán Franky Cook
2004 Zloděj životů
/Taking Lives/ - Illeana
2003 Lara Croft Tomb Raider: Kolébka života /Tomb Raider 2/ - Lara Croft
2003 Hranice zlomu /Beyond Borders/ - Sarah Jordan
2002 Život nebo něco takového /Life or Something Like It/ - Lanie Kerigan
2002 E! Rank: 25 Toughest Stars (TV) - sama sebe
2001 The Big Breakfast (TV seriál) - sama sebe
2001 The 73rd Annual Academy Awards (TV) - konferenciérka (nejlepší vedlejší
role)
2001 Sedmý hřích /Original Sin/ - Julia Russell
2001 Larry King Live (TV sho
w) - sama sebe v epizodě: "Larry King Weekend"
2001 Lara Croft - Tomb Raider /Lara Croft: Tomb Raider/ - Lara Croft
2000 60 sekund /Gone in Sixty Seconds/ - Sara 'Sway' Wayland
1999 Sběratel kostí /The Bone Collector/ - Amelia Donaghy
1999 Bláznivá runway /Pushing Tin/ - Mary Bell
1999 Narušení /Girl, Interrupted/ - Lisa Rowe
1999 AFI's 100 Years... 100 Stars (TV) - sama sebe
1998 Podoby lásky /Playing by Heart/ - Joan
1998 Zločin a trest v New York City /Hell's Kitchen/ - Gloria McNeary
1998 Gia /Gia/ (TV) - Gia Marie Carangi
1997 True Women (TV) - Georgia Virginia Lawshe Woods
1997 Ruce od krve /Playing God/ - Claire
1997 George Wallace (TV) - Cornelia Wallace
1996 Mojave Moon - Eleanor
'Elie' Rigby
1996 Love Is All There Is - Gina Malacici
1996 Foxfire - Margret 'Legs' Sadovsky
1995 Bez Důkazů /Without Evidence/ - Jodie Swearingen
1995 Nebezpečná síť /Hackers/ - Kate Libby
1993 Cyborg 2 - Casella 'Cash' Reese
1982 Lookin' to Get Out - Tosh

Zajímavosti, drby


Má Oscara za vedlejší roli v jinak nepříliš ceněném snímku Narušení (19
99).

Angelina se proslavila nejen svými filmy, ale i bouřlivým stylem života. Byla dvakrát vdaná: za herce Jonnyho Lee Millera a poté Billyho Boba Thorntona. Vztah s Billy Bobem ovšem ukončila žárlivost na adoptivního kambodžského syna Maddoxe, kterého si pár osvojil v březnu 2002.

Letos v červenci adoptovala další dítě: tentokrát holčičku z Etiopie a dala jí jméno Zahara Marley Jolie.

Její otcem je slavný herec John Voight (Půlnoční kovboj, Mission: Impossible, U-Turn, Lara Croft: Tomb Raider - jako Lařin zesnulý otec, Lovci pokladů).

Má francouzské, indiánské a dokonce i české předky (dědeček jejího otce byl z Čech).

V současnosti chodí s Bradem Pittem a čeká s ním čeká dítě!

Výroky


"Když někoho milujete hrozně moc, můžete mu samou láskou i zlomit vaz."

"Jsi mladá, jsi opilá, jsi v posteli, máš v ruce nůž a prostě se to stane." (reakce na obvinění, že řeže své partnery nožem!)

"Opravdu mám vedle postele nůž, ale obvykle ho používám na otvírání dopisních obálek."

"Klidně bych někoho zabila! Samozřejmě bych však byla raději, kdybych ten krásný steelfighter s vykládanou rukojetí nemusela nikdy použít."

"Vždycky jsem nesnášela lidi, kteří byli šťastní a pořád se usmívali. A teď jsem jako oni!"

"Jeden pokoj ve svém domě jsem dala celý vyčalounit. Je určen pro ty noční chvilky, kdy chcete jeden druhého samou láskou zabít."

"Jsem herečka ... člověk, který se rád ukazuje. Třeba na titulních stránkách časopisů. Ano, jsem to já, ale občas nad odvážnějšími obrázky brečím, protože si připadám jako děvka."

Životopis:

Angelina Jolie Voight, se narodila 04.06.1975 jako Blíženec herečce Marcheline Bertrand a herci Jonu Voightovi. Bok po boku se svým otcem si již v pěti letech zahrála v komedii režírovanou Halem Ashbym "Looking to Get Out". V jedenácti letech začala studovat herectví v divadelním institutu Lee Strasberga a v šestnácti už z Angie byla profesionální modelka v Londýně, Los Angeles a New Yorku. Mimo svět modelingu se Angelina objevila také v hudebních klipech Lenny Kravitze, Rolling Stones, Lemonheads či Meatloaf. Mimo Lee Strasberg Theatre Institute v New Yorku studovala na New York University, kde prvně hrála v divadelní produkci. Když školu dokončila, začala pracovat ve skupině UCLA School of Cinema, kde natočila svůj první studentský film pod režisérským dohledem svého bratra Jamese Havena Voighta. V roce 1993 se objevila v menší filmové roli filmu "Cyborg 2" a o dva roky později získala svou první hlavní roli, ztvárňující počítačového hackera, ve filmu Nebezpečná síť "Hackers". Tato role ji přinesla velké uznání a také lásku a manžela Jonny Lee Millera. Tisk se mohl o Angie poprat poté, co na svou svatbu přišla v černých kožených kalhotách a bílé košili, na kterou svou vlastní krví napsala jméno svého nastávajícího. Krev v
šak lásku nezpečetila a po necelém roce se vztah rozpadl. Následovaly role ve filmech, jako "Love in all there is"(1996) nebo thriller Ruce od krve "Playing God"(1997). Další filmy již nesly i ocenění: Za roli Cornelie Wallaceové v dramatu "George Wallace" získala Zlatý Glóbus
za nejlepší ženský herecký výkon a nominaci na cenu Emmy. Avšak do světa ji zatím nejvíce vyzdvihl snímek "Gia", autobiografické ztvárnění života lesbické modelky Gii Marie Carangiové, která zemře na AIDS. Za tento film získala druhý Zlatý glóbus a nominaci na Emmy. Po těchto velkých úspěších byla stále častěji k vidění na obálkách slavných časopisů a televizních talk show. Role se začaly hrnout a v roce 1996 se Angelina Jolie objevila v romantickém dramatu Podoby lásky "Playing By Heart". Příští rok dostala roli v komedii Bláznivá Runway "Pushing Tin", kde se zamilovala do Billy Bob Thorntona. V témže roce si zahrála po boku Denzela Washingtona v thrilleru Sběratel kostí "The Bone Collector", natočeném podle bestselleru spisovatele Jefferyho Deavera. Velmi významný úspěch si na konto připsala v roce 1999 za roli psychopatické Lisy ve filmu Narušení "Girl, Interrupted". Za tuto skvělou roli získala Oskara! Poté si Billyho Thorntona vzala. Láska s o dvacet let starším mužem než je ona byla známá všude svou nesmrtelností. Nové milénium přineslo Angelinu ve filmu "Gone in 60 seconds" Šedesát sekund, kde si zahrála s Nicolasem Cagem zlodějku aut. Rok 2001 byl ohromným úspěchem: nejdříve se objevila v erotickém thrilleru Sedmý hřích "Original Sin" s Antonie
m Banderasem a následně jako Lara Croft, populární hrdinka počítačové hry Tomb Raider, ve filmu "Lara Croft: Tomb Raider", který ji vynesl ještě o stupínek výše. Při natáčení v Kambodži si zamilovala několikaměsíčního chlapce jménem Maddox a spolu s manželem ho adoptovali. Její láska se soustředila na chlapce a Billy Bob začal žárlit načež se jejich manželství rozpadlo a Angelina koupila dům v Londýně.
Filmografie:2004 Love and Honor - Catherine the Great
2004 Mr. and Mrs. Smith - Jane Smith
2004 Shark Tale - Lola
2004 Alexander - Olympias
2004 Sky Captain and the World of Tomorrow - kapitán Franky Cook
2004 Zloděj životů/Taking Lives/ - Illeana
2003 Kolébka života/Tomb Raider 2/ - Lara Croft
2003 Hranice zlomu /Beyond Borders/ - Sarah Jordan
2002 Život nebo něco takového /Life or Something Like It/ - Lanie Kerigan
2002 E! Rank: 25 Toughest Stars (TV) - sama sebe
2001 The Big Breakfast (TV seriál) - sama sebe
2001 The 73rd Annual Academy Awards (TV) - konferenciérka (nejlepší vedlejší
role)
2001 Sedmý hřích/Original Sin/ - Julia Russell
2001 Larry King Live (TV show) - sama sebe v epizodě: "Larry King Weekend"
2001 Lara Coft Tomb Raider/Lara Croft: Tomb Raider/ - Lara Croft
2000 60 sekund/Gone in Sixty Seconds/ - Sara 'Sway' Wayland
1999 Sběratel kostí/The Bone Collector/ - Amelia Donaghy
1999 Bláznivá runway /Pushing Tin/ - Mary Bell
1999 Narušení /Girl, Interrupted/ - Lisa Rowe
1999 AFI's 100 Years... 100 Stars (TV) - sama sebe
1998 Podoby lásky /Playing by Heart/ - Joan
1998 Zločin a trest v New Your city /Hell's Kitchen/ - Gloria McNeary
1998 Gia /Gia/ (TV) - Gia Marie Carangi
1997 True Women (TV) - Georgia Virginia Lawshe Woods
1997 Ruce od krve /Playing God/ - Claire
1997 George Wallace (TV) - Cornelia Wallace
1996 Mojave Moon - Eleanor 'Elie' Rigby
1996 Love Is All There Is - Gina Malacici
1996 Foxfire - Margret 'Legs' Sadovsky
1995 Bez důkazů /Without Evidence/ - Jodie Swearingen
1995 Nebezpečná síť /Hackers/ - Kate Libby
1993 Cyborg 2 - Casella 'Cash' Reese
1982 Lookin' to Get Out - Tosh
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama